Om yoga og balance i livet
Yoga er en skøn skøn form for bevægelse, og alle burde lave lidt yoga engang imellem. Hvis det var tilfældet er jeg næsten sikker på, at verden ville være et bedre sted. Yoga er et virkelig fantastisk redskab, som man kan bruge til at skabe mere ro og balance i sit liv – både fysisk og mentalt. Jeg er ganske overbevist om at man, når man er i balance, er et bedre menneske – både overfor sig selv og andre.
Yoga er en form for fysisk meditation
Mange der ikke har prøvet yoga før forbinder det med at sidde i skrædderstilling og kukkelure, eller med at ligge på ryggen og slappe af. Men det er slet ikke det yoga handler om. Selvom yoga ofte er en stille form for bevægelse, så er det stadig fysisk krævende at udøve – nogle gange er det endda ligeså hårdt og anstrengende som styrketræning, og sveden kan sagtens dryppe i stride strømme. Det vigtigste i yoga er imidlertid ikke hvor stærk eller smidig man er. I yogaens verden handler det om at forbinde sind og krop, og man kan anse yoga som en form for fysisk meditation. Gennem bevægelserne får man stilnet sindet, og det bliver nemmere at træde ind i en meditativ tilstand end hvis man blot sidder stille.
Hvor smidig er du?
Mange af bevægelserne i yoga handler om at strække ud og strække op, og man kan godt blive slået ud, hvis man hele tiden sammenligner sig selv med personen på måtten ved siden af. Det er meget forskelligt hvor smidige vi er hver især, og der kan være mange forskellige faktorer der spiller ind – hvis du eksempelvis løber ofte kan du godt have lidt stivere ben, end dem der ikke gør. Desuden handler yoga ikke om at kunne strække mest muligt, men om at kunne strække bedst muligt, og få det bedste ud af stillingerne i forhold til hvor man er i lige det øjeblik. Selvfølgelig bliver man også gradvist bedre og mere smidig, men det er vigtigt, at man ikke presser sig selv, og altid lytter til sin krop. Man bør derfor have fokus på at strække rigtigt og godt, og så anse den medfølgende smidighed, som en dejlig gevinst.
Balance
Med yoga kan man som sagt skabe mere balance i sit liv, fordi man bliver bedre til at få ro mentalt, men også fordi man lærer sig selv bedre at kende. Man bliver mere opmærksom på sin egen krop og de signaler den sender, og dermed bliver man også bedre til at tage sig af de små ubalancer der måtte opstå undervejs.
Hvor?
Det er imidlertid vigtigt at man har en dygtig underviser, så man er sikker på, at man udfører øvelserne korrekt – ellers kan de nemt gøre mere skade end gavn. Der findes utroligt mange yogastudier rundt omkring i landet, så det kan være en god ide at prøve et par forskelllige, før man beslutter sig for et fast hold. Et par tommelfingerregler, som kan hjælpe med at afgøre om det er et godt sted er: at underviseren er imødekommende og venlig, men ikke bleg for at rette på dig i stillingerne, at der er redskaber til rådighed såsom blokke og pøller og at der ikke er for mange på holdene, så man har plads omkring sig.
Namasté